Autosleutel afstandsbediening werkt niet meer? Wat kan je doen?


Wat kan je doen als de autosleutel afstandsbediening niet meer werkt ?

Autosleutel afstandsbediening is gemaakt met de bedoeling om het leven van de bestuurder gemakkelijker te maken, in werkelijkheid kunnen ze heel veel problemen veroorzaken. Wij laten hier weten wat de meeste oorzaken van een kapotte autosleutel zijn en hoe je ze kan oplossen.

Autosleutel afstandsbediening -  helaas niet zonder problemen.

Bij alle apparatuur en/of gereedschap treedt slijtage op of raakt verouderd na verloop van tijd. Hetzelfde geldt voor autosleutels met afstandsbediening en autoalarmen die na een tijd steeds meer problemen kunnen veroorzaken.  Veel voorkomende problemen zijn onder andere autoalarmen die steeds af gaan zonder enkel reden of een afstandsbediening die slecht werkt – soms wel en soms weer niet en tot slot het bereik van je afstandsbediening dat steeds kleiner wordt.

Het merendeel van de auto apparatuur bestaat uit complexe systemen (bijv. centrale vergrendeling, alarm en startonderbreker) ze worden allemaal via de autosleutel afstandsbediening bediend. Natuurlijk, het is erg handig in het dagelijks gebruik van de auto, maar een kapotte afstandsbediening kan onze auto goed vergrendelen zonder dat wij dit willen.

Ook al lijkt het erg moeilijk om een autosleutel zo danig te beschadigen dat die niet meer werkt. Een afstandsbediening hoeft alleen maar op de grond te vallen, of wat water binnen te krijgen en dan is de printplaat van de autosleutel voor goed beschadigd.

Waar kan je een professionele vakman vinden?

Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Het beste is om contact op te nemen met de geautoriseerde autodealer of een autosleutelspecialist in uw buurt. Bij de dealers wordt in meeste gevallen alles geregistreerd en gearchiveerd. Daar integen horen ze niet tot de goedkoopste. Op dit ogenblik zijn er veel autosleutel experts die meestal wel weten wat de typische kwalen zijn en een manier om de autosleutel te repareren. Vaak kunnen ze veel kosten en tijd besparen. 

Check of je afstandsbediening niet gecoöpereerd is!

Voor het bijmaken van een nieuwe autosleutel kunt u voor eigen veiligheid uw auto op Service Mode instellen. Voordat uw vrolijk naar huis gaat nadat er een extra sleutel is gemaakt kan het ook handig en belangrijk zijn om te controleren of beide autosleutels (reservesleutel en autosleutel voor dagelijkse gebruik) werken. Geen reactie van de reserve sleutel kan betekenen dat iemand een extra sleutel in uw auto geprogrammeerd heeft waardoor uw reserve sleutel niet meer werkt.

Autosleutel afstandsbedieningen – soorten en hun prijzen.

Niet geautoriseerde autosleutels – Via sommige autosleutel leveranciers is het mogelijk om buiten de autodealer om een nieuwe sleutel te bestellen, bij sommige kan je zelfs originele sleutels bestellen. Deze sleutels zijn meestal fabrieks nieuw (VIRGIN) en ze kunnen in meeste gevallen niet bij de dealer geprogrammeerd worden. Soms vanwege kundigheid soms omdat de dealer gewoon een eigen sleutel wil verkopen. Dat wil ook niet zeggen dat ze niet in uw auto geprogrammeerd kunnen worden. Autosleutelspecialisten kunnen dat zonder problemen voor u doen, de kosten hiervoor, sleutel inclusief programmering zijn vaak aanzienlijk minder dan bij de autodealer. De levertijd hiervoor is dan ook vaak veel korter. De autosleutelspecialist kan ook in het algemeen alle merken programmeren zowel de Europese als Amerikaanse autosleutels. Hieronder vind u overzicht met prijzen.

Model

Niet geautoriseerde autosleutel

incl. programmering

Geautoriseerde autosleutel

incl. programmering

Audi A3 uit 2010

€95 (klapsleutel)

€160 - €180 (klapsleutel)

Peugeot 307 uit 2009

€90 (klapsleutel)

€160 - €180 (klapsleutel)

Renault Megane uit 2010

€90

€180 - €200

VW Golf uit 2012

€95 (klapsleutel)

€180 - €200 (klapsleutel)

*Prijzen incl. btw

Geautoriseerde autosleutels – deze worden door de dealer op basis van het VIN nummer (Chassisnummer) bij de autofabrikant besteld. Deze sleutels zijn voorgeprogrammeerd en de sleutelbaard is geslepen. De Autodealer moet alleen nog maar de sleutel in de auto inleren. De kosten hiervan verschillen per type sleutel en automerk, bouwjaar soort veiligheidssysteem. Voor sommige autodealers kunnen Amerikaanse auto’s helaas problematisch zijn – deze kunnen meestal niet bij Europese autodealer ingeleerd worden.

Infrarood sleutels - Infrarood afstandsbediening ingebouwd in de autosleutel is op grote schaal toegepast in Mercedes sleutels. Het grote voordeel van deze toepassing is de hoge weerstand tegen interferentie (radiostoring). De nadelen hiervan zijn dat er problemen ontstaan op het moment dat gaat het vriesen, onderhoud buiten de Dealer en hoge prijzen. Bijmaken van een nieuwe sleutel van een Mercedes C klasse W210 uit 2010 prijs:

Model

Niet geautoriseerde autosleutel

incl. programmering

Geautoriseerde autosleutel

incl. programmering

Mercedes A-klasse uit 2015

€250

€350 - €425

Mercedes A-klasse uit 2000

€80 (transpondersleutel)

€15 (transpondersleutel)

*Prijzen incl. btw

De meest voorkomende autosleutel reparaties

BMW Slot Revisie - Reparatie SetMicro switch - autosleutel printplaat drukknopRenault sleutel coilAutosleutel Accu's en Batterijen

Vervangen van de autosleutel batterij - vervangen van de batterijen in de afstandsbediening is over het algemeen niet moeilijk, maar heel vaak blijkt dat daarna synchronisatie met de auto noodzakelijk is. De prijzen van de batterijen varieert tussen €2 (lithium batterij) tot €17 (AKU).

Verzwakt signaal in de afstandsbediening - soms is de afstandsbediening signaal merkbaar verzwakt en om dan de auto open of dicht te maken moet  je steeds dichter bij komen. Wanneer vervangen van de batterij niet helpt, moet dan waarschijnlijk afstandsbediening op nieuw geprogrammeerd worden. Een andere reden kan een verouderde spiraaltje (key coil) zijn. Deze is bevestigd aan de printplaat in uw autosleutel. Meestal lost het vervangen van de key coil het problem op. De kosten hiervan €10 tot €30.

Vervangen van de toetsenpaneel - het snelst verbruikte element in de autosleutel zijn de rubber knoppen die met de tijd slijten en/of barsten. Vervangen van een drukknop duurt een paar minuten. Bij een sleutelmaker kosten verschillen afhankelijk van het model. De prijzen variëren tussen €10  en €20.

Beschadigde drukknopjes of de printplaat - vaak vervangen van alleen het toetsenpaneel in de sleutels is niet genoeg. Wanneer de autosleutel is open gemaakt blijkt dat de drukknopjes (micro switch) op de printplaat ook versleten zijn en dus ook vervangen moeten worden. Deze handeling kan meestal door een reparatiewinkel of sleutelspecialist gedaan worden. Tenzij eigenaar zelf handig is en beschikt over een soldeerstation. De kosten van een setje (5 stuks) bedrag tussen €3 en €4, reparatie tussen €10 - €20.

Probleem met startonderbreker – een autosleutel die weigert te werken kan effectief de auto blokkeren door middel van immobiliseer. In dit geval zijn er meestal twee mogelijkheden, afhankelijk van het automerk en inspuitcomputer. Eerste, de werking van de immobiliseer te herstellen en een nieuwe sleutel programmeren. Tweede is fabriek beveiliging in de auto permanent uit te schakelen. De laatste komt vaak voor in Renault of VAG groep auto’s en kan meestal met behulp van een startonderbreker emulator verwijdeerd worden. De auto zal nooit onverwacht door een immobiliseer geblokkeerd worden, daar integen is hij wel diefstal gevoeliger. De kosten zijn tot €300.//
// // // //
//